Regionalne dania, produkty i kulturę jedzenia danego kraju możemy poznać podczas naszych podróży. Doskonałą do tego okazją może być uczestnictwo w coraz popularniejszych światowych imprezach kulturalnych. Holandia na przykład słynie z Gouda Chees Market. Podczas tego historycznego festiwalu oprócz skosztowania czy zakupienia różnych gatunków sera, możemy wziąć udział w warsztatach, pokazujących jego przygotowanie. Kiszony śledź, tak uwielbiany przez mieszkańców krajów skandynawskich, jest jedną z głównych potraw serwowanych podczas dziesięciodniowego wydarzenia kulinarnego w Kopenhadze. Włoskie Livorno przyciąga zaś smakoszy zupy rybnej. San Francisco zaś znane jest w świecie kulinarnych smakoszy z festiwalu Oysterfest. Wśród międzynarodowych propozycji imprez kulinarnych nie brakuje też festiwali tak popularnego w ostatnich latach street food. Podążając w naszych podróżach za egzotycznymi smakami, często zapominamy o bogactwie naszej rodzimej kuchni. Warto również więc od czasu do czasu uczestniczyć w organizowanych choćby imprezach z cyklu Smaki Małopolski. Większość kulinarnych festiwali jest również przestrzenią do rozmaitych występów artystycznych czy prezentacji lokalnego rękodzieła.

Brak komentarzy

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.